Διακήρυξη Αρχών

Αναρτήθηκε από: Κώστας Γκιουλέκας και «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη»





Συναντιόμαστε όλοι μαζί, πέρα από τις διαφορετικές διαδρομές μας, σε μια συγκεκριμένη πρόταση, σε μια συγκεκριμένη προοπτική για το τι έχει πραγματικά νόημα να διεκδικήσει σήμερα η Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για διεκδικήσεις δεν αναφερόμαστε μόνο σ’ εκείνα που πρέπει να απαιτήσουμε από το κεντρικό κράτος. Αλλά εννοούμε, κυρίως, το πώς θα αξιοποιήσουμε εκείνα που, ήδη, διαθέτει η Θεσσαλονίκη και μπορεί να τα αθροίσει με έναν νέο τρόπο, να τα συνθέσει δημιουργικά και, τελικά, να τα πολλαπλασιάσει, επηρεάζοντας τις εξελίξεις που την αφορούν. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να σταθεί στα πόδια της με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έχει τις δυνατότητες. Έχει το έμψυχο δυναμικό.

Υπάρχει και «άλλος τρόπος».

Για αυτό τον «άλλο τρόπο», που βγαίνει από την ψυχή της ίδιας της πόλης, από τις κατακτήσεις της, που σέβεται την διαδρομή της και ταυτόχρονα απαντά στα ζητούμενα αυτής της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και είμαστε σήμερα εδώ.

Αυτός ο δικός μας «άλλος τρόπος» δεν έχει ανάγκη τις εντυπώσεις. Δεν πρόκειται να πούμε μεγάλα λόγια. Απορρίπτουμε τη στείρα άρνηση. Επιμένουμε στην πρόταση. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την χώρα και για την πόλη μας έχουμε ανάγκη από προτάσεις που γίνονται πράξη.

Όσο βιώνουμε τους κραδασμούς της κρίσης, την αδυναμία του κεντρικού κράτους που εξαντλεί την αποτελεσματικότητά του στο να φτιάξει το τέλειο άλλοθι μέσα από τις επιταγές και τους καταναγκασμούς του Μνημονίου, δεν μπορούμε πλέον να σκεφτόμαστε έτσι όπως είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Χρειαζόμαστε λύσεις. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία είναι αναγκαία μια καινούργια λίστα προτεραιοτήτων. Δεν έχουμε ούτε το χρόνο ούτε την πολυτέλεια να αφήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία να πάει χαμένη.

Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως η πιο άμεση μορφή διοίκησης, περιέχει πολλές από τις απαντήσεις που ψάχνουμε.

Όλοι μαζί μπορούμε να την κάνουμε ασπίδα προστασίας για κάθε πολίτη. Όχι μόνον απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και απέναντι στις επιπτώσεις των κεντρικών πολιτικών για την διαχείρισή της.


Σ’ αυτές τις εκλογές  κρίνεται το πώς οι τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, θα αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση.
Με ποιο σκεπτικό. Με ποιες δυνάμεις. Με ποιους ανθρώπους για να δοθούν επιτέλους οι λύσεις που χρειάζονται. Οι τοπικές κοινωνίες καλούνται και πρέπει να πάρουν θέση με αυτά τα δεδομένα. Για εμάς αυτή είναι η ουσία της πολιτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Στη Θεσσαλονίκη, όλοι μαζί, μπορούμε να επιλέξουμε και να προωθήσουμε το νέο μοντέλο καθημερινότητας, ένα πρότυπο ανάπτυξης, που αποδεικνύει ότι « ναι, υπάρχει και άλλος τρόπος».


Σε όσα, για άλλη μια φορά εξήγγειλε η κεντρική εξουσία από το βήμα της ΔΕΘ, εμείς απαντάμε: Γίνεται και αλλιώς!

Θα το δείξουμε στην πράξη, με ένα ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο στρατηγικό σχέδιο, με σαφείς προτεραιότητες και γρήγορα βήματα.


Η Θεσσαλονίκη έχει αναζητήσει πολύ την προοπτική της.
Έχουμε τις ιδέες. Ξέρουμε ποια κατεύθυνση χρειάζεται η πόλη για να είναι ελκυστική και για όσους ζούμε εδώ και για όσους θα μπορούσαν να την επιλέξουν, να επενδύσουν σ’ αυτή.

Ποιος θα διαφωνήσει επί της ουσίας μαζί μας;
  •  Σε ό,τι αφορά στην ανάγκη για την βελτίωση των υποδομών.
  •  Σε ό,τι αφορά στην ανάγκη για μια πόλη που θα συναγωνίζεται τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις – άρα φιλική, καλόγουστη, πράσινη, με έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών-
  •  Σε ό,τι αφορά στην ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να φτιάξουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας ειδικά για τους συμπολίτες μας που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από τη σημερινή σκληρή συγκυρία.
  • Σε ό,τι αφορά στην ανάγκη για στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης και, κυρίως, του εμπορικού κόσμου.
  • Σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη του πολιτισμού που παράγεται σ’ αυτή την πόλη.

Αυτές οι εκλογές δεν προσφέρονται για στείρο ανταγωνισμό και δήθεν πρωτοτυπίες. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ σε αυτή τη λογική. Γιατί δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη.

Για εμάς το μείζον είναι άλλο: πώς θα περάσουμε από τις ιδέες στις πράξεις. Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι οι ιδέες και οι σχεδιασμοί δεν θα μένουν στα χαρτιά αλλά θα βρίσκουν εφαρμογή. Πώς θα συνδεθούν δηλαδή με τις ανάγκες της πόλης. Με ποιο τρόπο θα λειτουργούν ως απαντήσεις σε πραγματικά ερωτήματα.

Για εμάς έχει πολύ μεγάλο ειδικό βάρος, σε μια περίοδο που τα προβλήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, να μπορεί ο Δήμος να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.


Από την σοβαρή δουλειά που έχει γίνει, ήδη, υπάρχει η βάση που μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τη λειτουργία του Δήμου σε έναν πρωτεύοντα στόχο. Να λειτουργεί κάθε δομή, όλο το ανθρώπινο δυναμικό, ως μέρος ενός μηχανισμού που θα παράγει λύσεις. Για τα ευρύτερα προβλήματα αλλά και για τα μικρότερα.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κρίση επιβάλλει αυτήν την προτεραιότητα και, παράλληλα, μας δίνει, έστω και με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία, να κάνουμε όσα πρέπει για να πετύχουμε όλα εκείνα που χρειαζόμαστε.

Σκοπός μας είναι ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, που θα το φτιάξουμε όλοι μαζί. Προχωρούμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σ’ αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε χωρούν όλοι όσοι έχουν διάθεση για δουλειά, όραμα και αγωνία για την πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη μας χρειάζεται όλους.

Όλους, όχι ως άθροισμα ατόμων που ζουν στην ίδια πόλη, αλλά ως μια δυναμική κοινότητα που δημιουργεί.

Ως ομάδα που δημιουργεί.

Όλη η πόλη μια ομάδα που δημιουργεί.

Δίνουμε προτεραιότητα στη συμπληρωματικότητα των ρόλων και στην ποικιλία των ιδεών. Σημασία έχει η διαφορά, η σύνθεση που μπορεί να προκύψει από τις διαφορετικές διαδρομές και τις διαφορετικές κοινωνικές εμπειρίες. Η σφαιρική ανάγνωση της καθημερινότητας που μπορεί να προέλθει όταν αθροίζονται, κάτω από τον ίδιο σκοπό, διαφορετικές ειδικότητες και διαφορετικές γνώσεις.

Στόχος μας είναι η αποτελεσματικότητα στην παραγωγή έργου, που προκύπτει μόνον όταν συνεργάζεται το καινούργιο και ικανό με το έμπειρο και καταξιωμένο. Η ανανέωση, η κινητήριος επιθυμία κάθε κοινωνίας να πάει παρακάτω πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και ουσία και όχι ως σύνθημα γενικό και αόριστο. Να δηλώνει μια νέα αντίληψη για το πως πρέπει να γίνονται τα πράγματα.

Αυτό μας ενδιαφέρει.

Να είμαστε ομάδα που παράγει αποτέλεσμα.


Ομάδα με την πόλη.



Ομάδα για την πόλη.

Αυτή τη λογική θέλουμε σήμερα να υπογραμμίσουμε. Τη λογική που αναγνωρίζει την αξία της ομάδας και του καθενός ξεχωριστά. Τη λογική που αναγνωρίζει ότι η επιθυμία να δουλέψουμε όλοι για την πόλη μας είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Για αυτό ονομάζουμε το συνδυασμό μας: Ομάδα Δημιουργίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου