Ο άλλος Κώστας

Αναρτήθηκε από: Κώστας Γκιουλέκας και «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη»



 Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: ΣΗΜΕΡΑ

Μετά από πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη θα εκλέξει βέρο Θεσσαλονικιό Δήμαρχο.


Μακριά από εντυπωσιασμούς και μεγάλα λόγια ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας και η Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη ανοίγουν τον δρόμο για μία αλλιώτικη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει και “άλλος τρόπος”.

Γέννημα θρέμμα Σαλονικιός μεγάλωσε σε ένα εντελώς ελεύθερο και πρωτοποριακό οικογενειακό περιβάλλον με δύο γονείς που πάλευαν για να σπουδάσουν και να δώσουν τα απαραίτητα εφόδια στους δυο γιους τους. «Χρωστάω πάρα πολλά στους γονείς μου» λέει συχνά ο Κώστας Γκιουλέκας όταν αναφέρεται στον Πέτρο και τη μακαρίτισσα τη μητέρα του, τη Μαγδαληνή, που πάντα χαμογελούσε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.


Γεννήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην οδό Σκρα, πίσω από το ιερό της Αγίας Σοφίας. Λίγα χρόνια αργότερα η οικογένεια Γκιουλέκα μετακόμισε στην οδό Βασ.Ολγας, στη Σαλαμίνα, στην περιοχή της Ανάληψης. Φοίτησε στο Ε' Γυμνάσιο στην περιοχή της Ανάληψης, ένα από τα αυστηρότερα σχολεία της πόλης. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε συζητήσεις του ο Κώστας ο Γκιουλέκας θυμάται τα σχολικά του χρόνια και αναφέρεται στους καθηγητές του και τους συμμαθητές του. Ήταν καλός μαθητής αλλά κατάφερνε τα συνδυάζει όλα. Όταν έπρεπε να μελετήσει το έκανε αλλά, συγχρόνως, δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του. Παράλληλα, υπήρξε και αθλητής στο τρέξιμο, γεγονός που δικαιολογεί και την πολύ καλή φυσική του κατάσταση. Σήμερα, όπως σχολιάζει με χιούμορ, τρέχει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα διανύοντας μία δύσκολη αλλά ευχάριστη διαδρομή.

Οι σπουδές Νομικής και ο έρωτας με τη δημοσιογραφία
Ο Κώστας Γκιουλέκας δεν ανήκει στην κατηγορία των ανεπάγγελτων πολιτικών. Αντιθέτως, σπούδασε και δούλεψε πολύ, 27 χρόνια ως δημοσιογράφος και 20 ως δικηγόρος. Την πολιτική, όπως αναφέρει, δεν την είδε ποτέ ως επάγγελμα, άλλωστε δεν έψαχνε κάποια θέση εργασίας.


Ως δημοσιογράφος ξεκίνησε να δουλεύει από τα 17 του εντελώς ξαφνικά. Με αφορμή τη διοργάνωση μιας σχολικής γιορτής, μπήκε στον χώρο της δημοσιογραφίας και ξεκίνησε να εργάζεται ως ρεπόρτερ στο κρατικό ραδιόφωνο Μακεδονίας και στην εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς». Μέσα από τη δημοσιογραφία ο στόχος του ήταν να αναδεικνύει προβλήματα. Αυτό είναι κάτι που ο ίδιος έχει παραδεχτεί πολλές φορές δημόσια. Η πολιτική ήταν η ευκαιρία του να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων και στην αξιοποίηση των ευκαιριών ενεργά.


Ελεύθερος χρόνος: Χαλαρώνοντας με τον γιο του Πέτρο
Η μεγαλύτερή του αδυναμία είναι ο γιος του Πέτρος με τον οποίο σε κάθε ευκαιρία επιδιώκει να περνά πολύ χρόνο, παρόλο που δεν του φαίνεται ποτέ αρκετός. Η ενασχόλησή του με την πολιτική είναι απαιτητική και το τίμημα βαρύ, αφού και ο ίδιος δηλώνει ότι του λείπει πολύ ο γιος του όπως και σε κάθε εργαζόμενο πατέρα. Τις ώρες που περνάει με τον Πέτρο δεν τις αλλάζει με τίποτα. Όταν βρίσκει ελεύθερο χρόνο ασχολείται και με τη συλλογή ντοκουμέντων, εφημερίδων, κειμηλίων από ιστορικές περιόδους. Μια συλλογή που συγκεντρώνεται περισσότερα από τριάντα χρόνια τώρα και ένα πολύ μεγάλο μέρος της το έχει παραχωρήσει στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου εκτίθεται στο φυσικό του χώρο, σε μια μόνιμη και διαρκή έκθεση.

Ομάδα δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη
Σε μία δύσκολη συγκυρία όπως αυτή που βιώνει ο τόπος σήμερα, ο Κώστας Γκιουλέκας και ο συνδυασμός του “Ομάδα δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” έρχονται για να προχωρήσουν την πόλη και τους ανθρώπους της ένα βήμα πιο μπροστά. Ξεκινά μία προσπάθεια με προτεραιότητα και στόχους, μεταξύ άλλων, τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η πόλη και οι πολίτες της δημιουργώντας ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον ώστε να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι. Από εκεί και πέρα οι υποδομές, οι συγκοινωνίες, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας είναι άμεσες προτεραιότητες. Κεντρική φιλοσοφία του Κώστα Γκιουλέκα και των συνεργατών του είναι να ανέβει ο δείκτης που κρίνει τη βιωσιμότητα της πόλης, να τονωθεί η ανάπτυξη και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου