Από τις ιδέες στις πράξεις

Αναρτήθηκε από: Κώστας Γκιουλέκας και «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη»




Η συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας δεν έχει προηγούμενο και οι περιορισμοί είναι γνωστοί και δεδομένοι. Ο περιορισμός των πόρων, όμως, δεν μπορεί να είναι η απάντηση στους πολίτες που βλέπουν τα δικαιώματά τους να χάνουν το περιεχόμενό τους, κάτω από τις επιταγές του Μνημονίου, το οποίο λειτουργεί τελικά ως «οδηγός διακυβέρνησης» για εκείνους που δεν πιστεύουν ότι μπορούμε και διαφορετικά. Όμως μπορούμε.

Και αυτόν τον άλλο δρόμο της ανάπτυξης έχει νόημα να χαράξουμε με τις επιλογές που θα κάνουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρώντας να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο, το δικό μας μοντέλο για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Αυτό που έχει νόημα σήμερα είναι να παράξουμε εμείς οι ίδιοι εκείνη την υπεραξία που κανείς δεν θα μπορεί να αγνοήσει και κυρίως κανείς δεν θα μπορεί να παίξει με αυτή παιχνίδια πολιτικών και τοπικιστικών ισορροπιών. Μία υπεραξία που θα έχει προκύψει κυρίως από τις δικές μας πρωτοβουλίες και τις δικές μας δυνάμεις. Το ζήτημα, λοιπόν, σήμερα δεν είναι να πρωτοτυπήσουμε σε διακηρύξεις, αλλά να μετατρέψουμε το όραμα, που έχει ούτως ή άλλως περιγραφεί με ιδέες που έχουν κατατεθεί από όλους τους χώρους μέσα στα χρόνια, σε πράξεις.

Θέλουμε να εισαγάγουμε τη Θεσσαλονίκη σε εκείνο το δίκτυο των δήμων παγκοσμίως, που, πέρα από τους τίτλους, είναι οι πραγματικές «πρωτεύουσες», οι ουσιαστικές μητροπόλεις της σύγχρονης αντίληψης για την ανάπτυξη. Με αυτή την πρωτοπορία μας ενδιαφέρει να συγκριθούμε. Να σταθούμε με επάρκεια και αυτοπεποίθηση δίπλα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, στους δείκτες της βιωσιμότητας και της επισκεψιμότητας.
Αυτή η Θεσσαλονίκη, πόλη με ταυτότητα και, παράλληλα, συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο κόσμο, με σεβασμό στην ιστορία της, στο περιβάλλον της και ανοιχτή στη δημιουργία, θα πάψει να είναι απλώς όραμα. Και θα γίνει αυτό όταν αλλάξουμε την αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τις διεκδικήσεις μας και θέτουμε τις προτεραιότητές μας. Όταν κατανοήσουμε ότι σήμερα οραματίζεται πραγματικά έναν άλλο κόσμο όποιος είναι διατεθειμένος να σκύψει προσεκτικά πάνω στις λεπτομέρειες και στη δουλειά που χρειάζεται ώστε να παραχθεί η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση που μπορεί να μετρηθεί με αποτελέσματα. Το όραμα, λοιπόν, της ομάδας μας με την οποία ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας για την Θεσσαλονίκη, δεν είναι να παράξουμε και άλλες ιδέες που περιμένουν να γίνουν πράξη, αλλά να κάνουμε πράξεις που γίνονται λόγος για την αυτοπεποίθησή μας και βοηθούν τις ιδέες να γεννηθούν για να γίνουν μέρος της εξωστρέφειας μας.

Δημοσιεύτηκε στις 18/09/10 ΚΕΝΤΡΙ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου